Hydroseeding Sık Sorulan Sorular
Hydroseeing (Sulu Tohumlama) hakkında merak edilen tüm cevapları burada bulabilirisinz.
Hydroseeding nedir?
Hydroseeding bir tankın içerisinde tohum mulch gübre ve suyun karıştırılarak toprağa püskürtülmesiyle yapılan işlemdir. (Sulu Tohumlama). Tohumlama alanının toprak ıslah ihtiyacına göre tankın içerisine değişik iyileştiriciler ve uygulama alanının Şev Yapısı'na göre değişik toprak bağlayıcıları katılır.
Mulch nedir?
Hydromulch tohumun çimlenmesi için içerisinde türlü mineraller bulunan selüloz ve veya odun parçacıklarından oluşan su tutucu bir tohum yatağıdır. Hydroseeding için tankta karışan organik yapıştırıcıları, suda eriyen granül haldeki çim başlangıç gübresini, türlü toprak düzenleyicilerini, pamuk bazlı toprak tutucularını, polimer su tutucularını ve tohumu bünyesinde tutar, ideal çimlenme ortamı sağlar.
Hydroseeding pahalı bir uygulama mıdır?
Hydroseeding Maliyetleri, Sulu Tohumlama yani Hydroseeding uygulamasındaki birim fiyatlar, tohum tipine, toprak düzenleyicilere, kullanılan mulch ve bağlayıcı miktarına, suya ulaşım rahatlığına ve uygulama bölgesinin şev açısına ve zorluğuna göre şekillenir. Fiyatlandırma tohumlanacak alanın m²'si üzerinden hesaplanır ve genellikle 1 USD/m² ile 2.00 USD/m² arasında değişmektedir.
Hydroseeding ile hangi tohumlar kullanılır?
Tüm çim tohumları, mera çim tohumları ve yabani çiçek tohumları gibi uygun büyüklükte ki her tür tohum çeşidi hydroseeding ile kullanılır. Tohumun seçimi, alanın toprak yapısına, mikro klimasına ve kullanım amacına yönelik konunun hydroseeding uzmanları tarafından belirlenmelidir.
Tohumlama sonrası oluşan yeşil renk nedir? Neden yok olur?
Uygulama esnasında görülen yeşil renkli gıda boyası iki gün ile bir haftada kendiliğinden yok olur. Rengin oluşumu ve sonrasında kaybolmasının hydroseeding kalitesiyle hiçbir ilgisi yoktur. Sadece operatörün uygulamadaki mulch miktarını ayarlanmasında kolaylık sağlar.
Hydroseeding ile tohumlanmış alanı ne kadar sulamalıyım?
Hydroseeding ile tohumlanmış alandaki tohumların güçlü kök gelişimi için sulama çok önemlidir. Yeni tohumlanmış alan günde iki üç kere sulanmalıdır. Alanın fazla sulanarak gölleşmemesine dikkat edilmelidir. En iyi filizlenme tohum yatağının hep nemli kalmasıyla mümkün olur. En sağlıklı sulama otomatik sulama sistemi ile mümkündür.
Danışma ve bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Hydroseeding ile yeni tohumlanan yerde yürüyebilir miyim?
Sadece çok gerekliyse kurumuş sert bölümlerinde dikkatlice yürünebilir. Yoğun trafik yeni tohumlama yapılmış bölgede çimi depresyona sokar ve boşluklara sebep olur.
Ne zaman çimim oluşacak?
Hydroseeding Uygulamasından sonra genellikle en erken 5-7 gün içerisinde çimlenme başlar. Çoğu çim tohumu türleri sulama sıklığına bağlı olarak ilk biçim boyuna 3-4 haftada ulaşırlar. Çimin, hazır rulo çimin ilk günkü görüntüsüne gelmesi en çok 8 hafta sürer.
Hydroseeding ile daha kısa sürede çim alan oluşturmak mümkün mü?
Hydroseeding ile yapılan tohumlama yönteminde çimlenme tankın içerisinde başlar buda kuru tohumlamaya göre en az 2 gün erken çimlenme demektir. Pre-seeding yöntemini kullanarak tohumları su ve oksijenle şaşırtıp bu vejetasyon süresini % 90 ‘a kadar kısaltmakta mümkündür.
Ne zaman ilk biçimi yapmalıyım?
Çimin boyu en az 7,5 cm olduğunda ilk biçim yapılır 1/3 kuralını unutmamak gereklidir yani 2/5 cm kesilecek 5 cm kalacak şekilde biçilmelidir.
Hydroseeding sonrası bahçemi ne zaman gübrelemeliyim?
Gübreleme, tohum çeşidine, toprak kondisyonuna ve alanın mikro klimasına bağlıdır. Genel uygulama, nitrojence zengin gübrenin Npk ilk biçimden az sonra yapılmasıdır. Genellikle tohumlamadan sonra 4.-6. hafta gübrelenir. Gübreleme zamanı, çeşidi, miktarı ve uygulayış şekli için uzmanından yararlanın çünkü yanlış gübreleme çim alana çeşitli zararlar verir.
Hydroseeding garantili bir yöntem midir?
Hydroseeding uygulayan saygın firmalar yaptıkları işin arkasında dururlar. Nadiren firmaların kontrolü dışında oluşan sel ve fırtına gibi doğal afetlerinin yol açtığı çimdeki bozulmalar garanti kapsamı dışındadır. Yeni çim oluşumundaki en büyük problem yeterli sulamanın ihmalidir. Bu da çim alanda yer yer boşluklara sebep olur. Garantili çim tesisi çalışan otomatik sulama sisteminin olduğu alanlarda mümkündür.
Danışma ve bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Hydroseeding hazır rulo çime göre daha mı iyidir?
Hazır rulo çim sisteminde en güzel görüntüsü sadece ilk gün içindir. Hazır çim yeni toprak ve yeni mikro klimasına alışma evresinde içini boşaltmaya başlar ve bünyesi hastalıklara karşı daha az toleranslı hale gelir. Hydroseeding ile çimin tamamen gelişmesi birkaç hafta sürer ancak hazır çime göre daha genç, daha dirençli ve çok daha düşük maliyetlidir. Her iki yöntemde de çimin görüntüsü ve sağlığı bilinçli bakımla sağlanır.
Hydroseeding yapılan alana yabani ot öldürücü uygulaması yapabilir miyim?
Pesticides veya ot öldürücüler gibi kuvvetli kimyasallar çimin gelişimi tamamlanana kadar kullanılmamalıdır. Genel kaide çiminizin en az 3 aylık olmasıdır. Bazı kimyasallar ise çimin maksimum büyüme potansiyelini engellerler.
Hydroseeding öncesi toprak testine ihtiyacım var mıdır?
Hydroseeding için Toprak ihtiyaçlarının belirlenmesi için toprak testi önemlidir. Firmalar pratik test araçlarıyla bunu yaparlar ancak ihtiyaç halinde topraktan numune alınır ve laboratuarlarda daha kapsamlı testler yapılıp toprağın eksik gıdaları tespit edilir.
Hydroseeder makinesinde çim tohumundan başka tohumlar da kullanılabilir mi?
Kesinlikle evet. Hydroseeding Makinesi (Hydroseeder) içerisine Kır çiçek tohumları, mevsimlik çiçek tohumları, çayır ve mera ot tohumları, haralardaki atların otlak tohum karışımları gibi daha birçok tohum ve karışımlar kullanılabilir.
Bahçeme yılın hangi zamanında hyroseeding yapılabilir?
Bulunduğunuz iklime bağlıdır. Genel kaide olarak sonbahar ve ilkbahar ayları her tür bitki vejetasyonunun en uygun olduğu zamanlardır.
Hydroseeding öncesi bahçeme yeni nebati toprak taşımalı mıyım?
Yapılacak toprak testi toprağınızın çim için ne kadar uygun olup olmadığını belirler. İlave toprak ihtiyacı bazen gerekebilir ancak hydroseeding le yapılan tohumlamadaki mulch bu ihtiyacı genelde tümüyle ortadan kaldırır.
Hydroseeding için uzman bir firmayı nasıl seçmeliyim?
Hydroseeding sisteminde kullanılan mulch ve yapıştırıcı (tackifier) gibi ithal olan bileşenlerin çevreye duyarlı, sertifikalı ürünler olduğuna dikkat edilmelidir. Kullanılan home made makinelerin (hydroseeder) kalitesiz olması, uygulama sırasında yüksek pompa basıncı nedeniyle tohumların parçalanıp ölmelerine neden olur.