Hydroseeding Hakkında
Her çim tohumu veya erozyon kontrolünde kullanılan tohumlar hydroseeding uygulamalarında kullanılırlar. Bunlar güneş ve gölge çim tohumları, spor alanları özel karışımları, mera tohumları, doğal tohumlar, yabani çiçek tohumları, yol kenarı karışımları ve erozyon kontrol karışımlarıdır. Besin zengini tohum yatağı vazifesi gören mulch hızlı çimlenmeyi sağlar. Bu mulch toprağı nemli tutarken bünyesinde yabani ot barındırmaz. Yapıştırıcı ise mulch bir arada tutarken şiddetli yağmurun vereceği akmaların oluşmamasına yardımcı olur.
Hydroseeding Nedir?
Hydroseeding yöntemi, uygun ekipmanlarla tohumlamanın sulu püskürtme yoluyla uygulanma şeklidir. Bölge şartlarına göre hydroseeder içine su, mulch, tohum, su tutucu polymer, sıvı ya da suda eriyen granül haldeki çim başlangıç gübresi, humik asit, özel yapıştırıcı ve alanın şev açısına göre pamuk bazlı elyaf eklenir ve bu karışım basınç yoluyla araziye püskürtülür.
Hydroseeding Avantajları
Hydroseeding yöntemi, gelenekse yöntemle yapılan kuru tohumlama uygulamasının imkansız olduğu şevli alanlarda rahatlıkla uygulanmaktadır. Hazır rulo çim uygulamasının 1/3 maliyetine yapılan hydroseeding uygulamasında, organik gübre kullanılmadığı için, hastalık ve yabani ot sorunu olmaz. Uygulamadan 3 saat sonra içerisindeki özel yapıştırıcılar sayesinde zemine fikse olan tohum yatağı, yağmur ve rüzgar erozyonuna, karınca ve kuşların yapacağı zararları engeller. En gelişmiş tohumlama yöntemi hydroseeding ile uygulamalardaki tohumun alana homojen yapıda püskürtülmesi sağlanır. Hydroseeding yöntemi ile her tür arazide, çim, mera çimi ve yabani çiçek ekimleri, en hızlı ve en ekonomik şekilde sağlıklı sonuçlar elde edilmektedir.
Hydroseeding Yönteminin
Kuru Tohumlamaya Göre Avantajları
- Daha hızlı çimlenme süresi.
- Bünyedeki nemin daha iyi tutulması.
- Tohum ve toprak kontağının daha iyi sağlanması.
- Mulch içerisinde istenmeyen tohumların bulunmaması.
- Daha iyi görsel neticenin sağlanması.
- Kuru tohumlamanın imkansız olduğu şevli ve dar alanlarda kolaylıkla uygulanabilmesi.
- Straw ve net kaldırma uygulamalarına ihtiyaç duymaması.
- Tek seferde homojen uygulama.
- Daha iyi toprak tutucu olması.
- Uygulamanın çok daha hızlı olması.
- Hydroseeding uygulama sonrası göze hoş gelen yeşil renk görüntüsü verir.
- İnsan faktörüne bağlı hataların olmaması.
Hydroseeding Yönteminin
Rulo (Hazır) Çime Göre Avantajları
- Rulo Çim görüntüsünün 3-5 haftada 1/3 maliyetine sağlanması.
- Su ihtiyacının daha az olması.
- Hydroseeding ile çiminiz kendi toprağınızda büyür. Toprak taşıma işi gerektirmez.
- Rulo Çim'in kökleri kısa kesildiğinden nakliye sırasında ve uygulamada şoka girer.
- Rulo Çim içerisinde bulunan tutucu plastik file, kök havalandırma işlemi yapılmasına mani olur ve doğaya zarar verir.
- Hydroseeding de uygulama alanının ihtiyacı doğrultusunda birden fazla çeşitli tohum ve karışımları kullanılabilir olması.
- Rulo Çim uygulamasının zor ya da imkânsız olan şevli alanlarda kolaylıkla uygulanabilmesi.
- Rulo Çim uygulamadan bir ay sonra çeker ve yama izi bırakır.
- Rulo Çim için toprak hazırlığı ve uygulaması, zahmetlidir ve uzman kişiler gerektirir.
Hydroseeding Fiyatlandırma
Hydroseeding Fiyatlandırma, uygulamada ki birim fiyatlar, tohum tipine, toprak düzenleyicilere, kullanılan mulch ve bağlayıcı miktarına, suya ulaşım rahatlığına ve uygulama bölgesinin şev açısı ve uygulama zorluğuna göre şekillenir. Sulu Tohumlama yani Hydroseeding Fiyatlandırma tohumlanacak alanın m² birimi üzerinden hesaplanır ve genellikle 1 USD/m² ile 2.00 USD/m² arasında değişmektedir.